Torfscrew

Hoe start je kind met zelfvertrouwen het nieuwe schooljaar? Expert Steven Gielis geeft gouden tips!

Share

Gepost op 8 september 2021 in Feel good

In september komen er een heleboel uitdagingen terug op onze kinders af: vriendjes maken, rekenvaardigheden aanzwengelen, nieuwe woorden oppikken, hobby’s opnemen, op tijd uit je bed geraken, … Vooral dat laatste! Hoe kunnen we als ouders onze kinderen zo goed mogelijk bij deze overgang begeleiden? Onze oogappels laten opgroeien met zelfvertrouwen, dat wil toch iedereen? Samen met Maison Slash gingen we daarom op gesprek bij Steven Gielis. Deze lector Orthopedagogie, oprichter van het platform Zitdazo en slashparent van twee dochters, heeft veel wijsheid in pacht over hoe je je kinderen kan helpen om sterk in hun schoenen te staan. We vroegen hem naar de do’s and don'ts rond het opvoeden naar zelfvertrouwen!

Wat is zelfvertrouwen? Eigenlijk?

Laat ons misschien bij de basics beginnen, Steven. Wat is zelfvertrouwen eigenlijk en hoe kunnen we het herkennen bij kinderen? Steven: “Zelfvertrouwen wilt zeggen dat je het gevoel hebt dat je tegemoet komt aan de verwachtingen uit je omgeving. Daar knelt het schoentje soms al meteen. Er wordt vaak veel van kinderen verwacht. Jouw opsomming hierboven zegt heel wat. Als we op al deze gebieden de lat hoog leggen, dan kan een kind niet genoeg écht kind zijn. Voldoende kunnen ontspannen is zo belangrijk! Het kader dat wij scheppen is mee verantwoordelijk voor de mate van zelfvertrouwen van een kind. Een gebrek aan zelfvertrouwen is dus niet iets dat we even kunnen fixen met enkele stapjes.”

Ik heb buikpijn!

Amai, dat is al een stevige binnenkomer! Wat zijn mogelijke signalen dat kinderen misschien niet zo lekker in hun vel zitten? Steven: “Welke taal kinderen gebruiken is bijvoorbeeld iets om in de gaten te houden. Als ze zich over iets onzeker voelen, drukt je kind dat dan uit als een permanente staat? “Het loopt nooit goed” is een andere boodschap dan “Ik krijg dit woordje niet gelezen. Kan je mij helpen?” Ook de lichaamstaal van kinderen kan veelzeggend zijn: het hoofd en schouders laten hangen, hun mimiek en houding, ... In de verhalen en het gedrag van kinderen kan je veel informatie aflezen. Uitbarstingen van frustratie of ongewenst gedrag, zoals pesten, is vaak een teken dat er achter het muurtje van een kind onzekerheid schuilt. Of als een kind zegt dat het buikpijn heeft, heeft dat bijna 9 op de 10 keer eerder een mentale oorzaak, dan iets fysiek.”

Bouwen aan vertrouwen

Straf! Hoe kunnen wij als ouder beter reageren op de signalen van kinderen? Hoe ondersteunen we hen? Steven: “Het is belangrijk dat we als opvoeders de gevoelens van onze kinderen toelaten. We moeten niet zeggen dat het “niet nodig is om te huilen” of “dat het toch niet erg is.” Good vibes only, dat bestaat gewoonweg niet. We kunnen ook hoopvol zijn in onze taal. Het is immers niet omdat je je nu niet goed voelt, dat dit straks of morgen ook nog zo zal zijn. Aandacht hebben voor wat er onder de ijsberg speelt, is trouwens niet iets dat je eenmalig doet. Je hebt een gezinscultuur nodig waar je regelmatig actief vraagt en luistert naar hoe het nu écht met je kind gaat. Zonder dat het kind zich moet verantwoorden. Het is beter om hier twee keer per week extra tijd voor vrij te maken tijdens een ontspannen moment dan elke dag een snelle “hoe wast’t vandaag?” Dat is eigenlijk een opdracht voor het hele schooljaar. Niet alleen in september."

Groeitaal en voorspelbaarheid

Van dat schooljaar gesproken, dat staat nu echt knal voor de deur. Is er iets dat we als ouder kunnen doen om die overgang zachter te maken? Steven: “Ik zou aanraden om jouw spanning niet door te geven aan de kinderen en hen zo veel mogelijk te laten genieten. Het is ook gezond om het slaappatroon terug af te stellen op de schooltijd. Ook bij opgroeiende tieners! Al die prikkels hebben tijd nodig om hun plaats te vinden. Communiceer als ouder ook alleen over de coronamaatregelen op school, als je echt antwoorden hebt. Kinderen houden immers van voorspelbaarheid. Er is al genoeg stress bij kinderen aan het begin van het schooljaar. Gelukkig worden in de eerste dagen de meeste vragen beantwoord. Als het die eerste weken niet allemaal vlot loopt, schiet dan als ouder ook niet meteen in een kramp. Probeer zelf positief en hoopvol te communiceren. Zo leer je groeitaal aan. Het kan ook helpen om kleine adviezen te geven. Een kind dat bijvoorbeeld niet zo vlot vriendjes maakt, weet misschien niet dat je kan starten met een ander kindje zijn of haar naam te vragen. We kijken soms te veel met onze volwassen blik naar de wereld van kinderen.”

#sterkinjeschoenen met Schoenen Torfs!

Steven, dit zijn echt super waardevolle adviezen! Het ondersteunende kader waarin kinderen mogen spelen en leren heeft inderdaad een grote impact op hoe stevig zij in hun schoenen kunnen staan. Bedankt om ons, de slashparents, de weg te wijzen! Ook de Belgische schoenenketen Torfs onderschrijft al de tips uit dit artikel. Met de #sterkinjeschoenen willen ze bovendien één kind de kans geven om niet alleen een stevig paar schoenen te winnen, maar zelfs een hele outfit én een fotoshoot om echt te mogen stralen in september! Zou jouw kind zo’n ervaring de max vinden?
Via deze link kan je hem of haar inschrijven! Veel succes met de wedstrijd en het nieuwe schooljaar!

title