Winkels

Je hebt nog geen favoriete winkel

Alle winkels
nl Nederlands fr français
Kavat

Ecologie bij Torfs

EU made - Duurzaamheidsvoordelen op vlak van minder CO2 en afval

Een groot deel van onze schoenencollectie krijgt het label ‘EU made’ met zich mee. Dit betekent dat elk artikel met dit label ook effectief vervaardigd werd binnen de Europese Unie. Een van de onderdelen van de ambitieuze Europese Green Deal is het Circulaire Economie Actie Plan (2020). Een belangrijk project hierbinnen is de EU strategie voor duurzaam en circulair textiel (2022): dit plan maakt de weg vrij voor strengere regelgeving in zaken zoals ecologisch ontwerp. Ook stoten we relatief minder CO2 uit als de schoenen in de EU gemaakt worden, louter vanwege de afstand tot onze klanten in België. Daarnaast werd het EU Reach Label toegekend. Aangezien er bij de productie van schoenen heel wat stoffen worden toegevoegd zoals bij het behandelen, verven of bedrukken van stoffen of materialen, wil de EU zeker zijn dat alle onderdelen van de schoenen veilig zijn en bovendien ook goedgekeurd. Om de gezondheid van de mensen en het milieu te beschermen tegen chemicaliën, werd het EU Reach Label in het leven geroepen. Dit label duidt op de registratie, evaluatie en toelating van chemische stoffen die geproduceerd of geïmporteerd werden in de EU.

Vegan - Duurzaamheidsvoordelen op vlak van dierenwelzijn

Bij veganisme wordt elk gebruik van dieren voor eender welk doel vermeden. Zo worden dierlijke producten uitgesloten uit de voeding, maar ook materialen van dierlijke oorsprong zoals bont, leer, wol, dons, vilt, veren of zijde worden bij het produceren van schoenen, tassen, accessoires of kledij niet gebruikt. Toch worden artikels die vervaardigd zijn uit materialen zonder dierlijke oorsprong, zoals stof of imitatieleer, niet automatisch gelabeld als vegan: ook de lijm of verf die gebruikt worden bij de productie of behandeling, kunnen soms ingrediënten bevatten met een dierlijke oorsprong. Laat je je oog in onze webshop dus vallen op een vegan artikel, dan mag je er zeker van zijn dat er in het volledige productieproces geen gebruik gemaakt is van producten met dierlijke componenten!

En wie dacht dat er voor de veganisten onder ons enkel een beperkt en basic aanbod schoenen voor handen is, is eraan voor de moeite. Ons duurzaam en vegan assortiment toont aan dat design, comfort én vegan perfect hand in hand kunnen gaan, en je helemaal niet hoeft in te boeten op het vlak van stijl. Zo zijn er heel wat merken die veganistische alternatieven voor hun schoenen op de markt brengen, waarbij er gekozen wordt voor hoogwaardige synthetische of plantaardige materialen als alternatief. Dr. Martens bijvoorbeeld kwam op de proppen met een 100% vegan variant van zijn all time classic boot. Daarnaast sprongen merken als Birkenstock, El Naturalista en Blowfish Malibu mee op de kar en namen een reeks vegan schoenen op in hun assortiment. Ook in onze tassencollectievind je heel wat toffe vegan pareltjes om aan je arm te schuiven. Het Duitse accessoiremerk Inyati bijvoorbeeld, vertaalt modetrends naar tassen en accessoires met een hoog fashion gehalte én met vegan label.

Natuurlijke materialen - Duurzaamheidsvoordelen op vlak van minder schadelijk afval

Wat dacht je van visleder, natuurlijk rubber, kurk, bio katoen, bio wol of piñatex die gebruikt worden bij de vervaardiging van schoenen? Stuk voor stuk hoogstaande kwalitatieve materialen waar bij de verwerking ervan bovendien geen chemicaliën aan te pas komen, maar planten- of vruchtenextracten gebruikt worden voor het looien of verven. Dat is beter voor mens & milieu!

Onze collectie schoenen die vervaardigd werden met natuurlijke materialen heeft alles in huis voor mensen die op zoek zijn naar een duurzaamer alternatief: er werd aandacht besteed aan het gebruik van de materialen en bovendien hoef je ook helemaal niet in te boeten op het vlak van stijl. Merken als El Naturalista, Zouri of Go Banana's bewijzen dat dit ook super modieus kan, maar ook Living Kitzbühel en Woden moeten zeker niet onderdoen! Je krijgt een uitgebreide collectie voorgeschoteld voor het hele gezin, dus ook de allerkleinste voetjes kunnen gehuld gaan in duurzamere mode. Laat je verrassen door ons aanbod waar de schoenen een ware streling voor het oog zijn en een feestje voor de voeten!

Gerecycleerde materialen - Duurzaamheidsvoordelen op vlak van verminderen CO2 en afval

Hoe meer materiaal we kunnen hergebruiken, hoe minder afval en CO2 we produceren. Tweedehands is het meest extreme voorbeeld van hergebruik: hier geeft Torfs reeds het goede voorbeeld aan de hand van onze oude schoenenacties in samenwerking met Wereld Missie Hulp. Wil je een gloednieuw product maar wil je toch je steentje bijdragen aan het milieu? Koop dan producten die (deels) gerecycleerd zijn! Afval van appels, plastiek flessen of visnetten en schelpen die omgetoverd worden tot pareltjes van schoenen om de impact op het milieu te verminderen? Het kan! Onder andere Faguo en Freedom Moses geven het goede voorbeeld, maar merken als Zouri en Woden doen er nog een schepje bovenop. Zo wordt er bij Woden enkel gerecycleerd rubber gebruikt en vormen gerecycleerde PET flessen en plastiek afval uit de oceaan de basis voor de zolen van elke Zouri schoen.

Schoenen met duurzaamheidsvoordelen voor groot en klein staan hier voor je klaar om de wereld te veroveren. Een ding is zeker, bij het produceren en vervaardigen van deze parels werd er rekening gehouden met zowel mens, dier als het milieu. Gerecycleerd nylon, katoen, appel, plastic flessen, rubber of afval uit de oceaan kregen hier een tweede leven. Zo kom jij met elke stap een beetje dichter bij de ideale wereld!
Artikels met een ecolabel op onze site kunnen niet aangekocht worden met ecocheques.