Torfscrew

5 tips van opruimcoach Nele Colle voor die lenteschoonmaak 

Share

Gepost op 12 mei 2021 in Feel good

De lente is in het land, tijd om onze sandalen, kleedjes, shortjes en knitwear weer boven te halen, maar ook voor die jaarlijkse lenteschoonmaak. Rust in je kleerkast, betekent ook rust in je hoofd. Maar hoe begin je daar exact aan? Wij vroegen opruimcoach Nele Colle naar haar beste tips op van je huis opnieuw een oase van rust te maken. Ideaal om die oude kleren en schoenen te verzamelen en binnen te brengen in een Torfs-winkel. Je krijgt er bovendien nog een kortingsbon bovenop. 

  1. Tip 1: Begin niet zomaar, denk eerst even na  Opruimen is niet gewoon recht leggen wat scheef ligt. We willen natuurlijk dat het opgeruimd blijft, en dat begint met eerst even na te denken. Stel jezelf de volgende vragen:  Welke ruimte wil je aanpakken?  Welke activiteiten gebeuren er?  En welke spullen horen er dus en welke niet? .

  2. Tip 2: Werk in kleine, concrete, haalbare stapjes  Uitstelgedrag kennen we allemaal, zeker bij taken die vervelend of moeilijk zijn en opruimen is niet de meest leuke klus voor vele mensen. Als je weet wat je gaat aanpakken, verdeel de opruimklus dan in kleine, super haalbare stapjes. Zo zeg je best niet 'vandaag pak ik de kleerkast aan', maar wel: vandaag organiseer ik mijn t-shirts. De kans dat je er dan aan begint is alvast groter. 

  3. Tip 3: Zorg voor een duidelijk, eenvoudig en afgewerkt opbergsysteem  Een vaste plaats is dé basis voor een opgeruimd huis of werkplek. Hoe eenvoudiger en duidelijker de plaats is om je spullen terug te leggen, hoe groter de kans dat ze er ook terechtkomen. Een goede opbergplek vraagt zo weinig mogelijk denkwerk en zo weinig mogelijk handelingen. Op die manier krijg je ook je huisgenoten en collega's gemakkelijker mee in het opruimverhaal. ;)   Werk met dozen, manden, bakken, duidelijk afgebakende zones om spullen terug te leggen en vooral: label!   Bovendien geldt: vol = vol. Eentje in = eentje uit. En zo zorg je ervoor dat je opruimwerk niet voor niets is geweest. 

  4. Tip 4:  Doe weg wat je niet nodig hebt.  Spullen dienen om gebruikt te worden. Wanneer je iets niet meer mooi, leuk, handig vindt, geef het weg of verkoop het zodat het opnieuw kan gebruikt worden door iemand die er wél wat aan heeft. Op die manier hoeven er minder overbodige spullen te worden geproduceerd en werk je mee aan een duurzame wereld.  Spullen wegdoen is echter niet altijd even eenvoudig, maar er zijn maar weinig spullen die je je hele leven nodig hebt. Jouw smaak en noden veranderen nu eenmaal. Spullen loslaten, betekent anders naar spullen en naar je leven gaan kijken. Hoe ik dat heb gedaan lees je in JOMO of vertel ik je in mijn online cursus, maar ik kan je alvast garanderen dat je een heleboel rust in de plaats krijgt! 

  5. Tip 5: Weet waar je met je spullen terecht kan  Er zijn heel wat plaatsen waar je met je spullen terecht kan. Bekijk wat er in jouw buurt aanwezig is en breng ze er heen. Zo maak je andere mensen blij, en het leuke is: daar word je ook zelf gelukkig van!   Bij Torfs kan je nu alvast terecht met je oude schoenen en kledij, en krijg je er nog een kortingsbon bovenop.
    Klik hier voor meer info

title