Coming Out Day

Coming Out Day met Joren Houtevels Een interview met Mister Gay Belgium

Share

Gepost op 7 oktober 2021 in Feel good

Joren Houtevels, Mr Gay Belgium, en 21 jaar is dit jaar Mister Gay Belgium. Torfs is sinds een paar jaar een van de trotse sponsors van Mister Gay Belgium. Naar aanleiding van Coming Out Day zetten we hem graag in de spotlight en stelden we hem een aantal vragen.

Als Mister Gay Belgium, welke boodschap wil jij graag uitdragen?

Als Mister Gay Belgium en als meester Joren (ik geef les in het 1ste leerjaar) staan jezelf zijn en jezelf goed voelen altijd en overal centraal. Ik heb zelf een niet al te fijne schoolcarrière gehad en werd, omdat ik altijd een beetje anders was, vaak gepest. Dit eerst omdat ik zwaarlijvig was en nadien te “vrouwelijk”. Mijn boodschap is dus dat je overal trots moet zijn op wie je bent, vanwaar je komt, hoe je eruit ziet en dat je altijd jezelf kan zijn!

Naar aanleiding van coming out day, hoe is dat verhaal voor jou verlopen?

Mijn eigen coming out liep best moeilijk. Ik heb het voor mezelf enorm lang ontkent, ik kon toch helemaal geen homo zijn. Dit werd op school als scheldwoord gebruikt en werd gezien als iets anders of zelfs vies. Dit maakte een coming out voor mezelf al enorm moeilijk. Uiteindelijk kwam ik in het 5de middelbaar (2017) uit de kast, eerst op school en nadien pas thuis. Op school werd mijn coming out goed ontvangen. Ik had hier best bang voor, maar mijn vrienden en leerkrachten hebben me toen goed opgevangen. Jammer genoeg zijn er dan ook wel enkelen geweest die hier wel een probleem van maakten, maar deze waren gelukkig in de minderheid. Thuis liep mijn coming out minder soepel. Dit werd thuis niet aanvaard, zo erg zelfs dat ik uiteindelijk alleen ben gaan wonen en mijn eigen weg zocht. Dat ik homo ben was enorm zwaar thuis, het kwam als een bom binnen gevallen en die ontplofte dan ook echt. Ik ben enorm blij dat ik kan zeggen, mede dankzij mijn deelname aan Mister Gay Belgium, dat mijn band thuis veel beter is en ik zelfs weer thuis woon nu. Ze zijn op dit moment ook een stukje mee ambassadeur voor ouders die het zelf moeilijk hebben met een coming out.

Kon je rekenen op veel steun in je omgeving?

Steun kreeg ik enorm veel van mijn beste vriendinnen. Zij hebben me vanaf het begin gevolgd in mijn coming out en hebben alles meegemaakt. Hoe moeilijk ik het had om het zelf te aanvaarden, hoe zwaar het was thuis, … ik ben hen eeuwig dankbaar voor alles dat ze voor mij gedaan hebben!

Welke boodschap heb jij voor mensen die schrik hebben om hiervoor uit te komen?

Voor mensen die bang zijn om zich te outen, eerst en vooral snap ik jullie. Ik heb er zelf ooit gezeten, bang om iets te durven zeggen. Maar het is oprecht een enorme verademing als je eindelijk jezelf kan zijn! Je legt een enorm lange weg af om jezelf te leren kennen. Ook ik leer nog elke dag nieuwe dingen over mezelf bij. Laat je omringen door mensen die je vertrouwt en die er als opvangnet voor je kunnen zijn. Zoek je eigen manier van hoe je dit wil vertellen, ik deed dit bijvoorbeeld met een liedje omdat muziek voor mij een makkelijkere taal is op te communiceren bij moeilijke dingen. Maar het allerbelangrijkste, alles gaat op jou eigen tempo! Laat niemand je pushen, neem je tijd, jij hebt de touwtjes in handen!

Hoe belangrijk is mode voor jou?

Mode kan een enorme uitlaatklep zijn, ik kleed mezelf graag op om naar een leuk feestje te gaan en heb zelf al 6 jaar in de modesector gewerkt als jobstudent. Mode is een vorm van expressie, ik heb een enorm kleurrijke persoonlijkheid, dus kleed ik mezelf vaak wat donkerder, om wat te compenseren hé.

Wat zijn jouw favoriete trends voor dit najaar?

Mijn modetrend voor het najaar is 100% zeker beige! In de winter draag ik enorm graag beige tinten, dit in dingen zoals truien, jassen enzovoort. Een leuke jeans broek met een beide trui en jasje combineren met een leuke en stijlvolle witte sneaker is mijn modetrend voor dit najaar!

Wat zijn jouw favoriete schoenen uit de Torfs collectie voor dit najaar?

Ik ben zelf een enorme sneaker freak! Comfy meets stylish, beter kan je niet krijgen! Mijn persoonlijke favoriet uit de Torfs winter collectie is toch een leuke vans! Deze zijn altijd enorm comfortabel, en passen overal bij! Een zwarte schoen met witte accenten kan je overal voor gebruiken en is zelfs leuk onder een kostuum! Daarom dus de Vans Ward mijn favoriet!

title